Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
ARTICLES Dret Penal

Enduriment del codi penal per les societats

Enduriment del codi penal per les societats

La recent reforma del Codi Penal, que entrarà en vigor el proper 13 de març, amplia el llistat de delictes dels que poden ser responsables les organitzacions i endureixen les sancions.

Les empreses no responen per la comissió de qualsevol delicte, sinó només per aquells que expressament estiguin així reconeguts. Els nous delictes afegits a aquest catàleg són, en síntesi, el de comunicació il·lícita d'informació privilegiada, tots els delictes de malversació i tots els delictes de terrorisme.

  • Abús de mercat: Fins ara, les empreses responien pels delictes d'alteració de preus (article 284 CP) i d'abús d'informació privilegiada en el mercat borsari (article 285 CP), però ara s'afegeix a l'elenc el delicte de la comunicació il·lícita d'informació privilegiada quan posi en perill la integritat del mercat o la confiança dels inversors (article 285 bis CP).
  • Lluita contra el frau: La responsabilitat de les organitzacions s’estén ara a tots els delictes de malversació dels articles 432 a 434 del Codi Penal, és a dir, poden ser condemnades per administració deslleial o apropiació indeguda del patrimoni públic, falsejament de la comptabilitat d'entitats públiques per autoritat o funcionari o per malversació impròpia.
  • Lluita contra el terrorisme: Fins ara les entitats podien ser responsables penalment en el cas d'organitzacions i grups terroristes i de finançament del terrorisme, però la reforma, en el seu nou article 580 bis del Codi Penal, amplia la responsabilitat a tots i cada un dels delictes de terrorisme regulats en els articles 573 a 580 del Codi Penal. És a dir, poden ser condemnades si a la seva empresa, es cometen delictes de terrorisme, col·laboració amb terroristes, adoctrinament, exaltació, enaltiment o incitació al terrorisme.

Les organitzacions han d´implantar programes de compliance, que previnguin, exonerin o atenuïn la responsabilitat, tant a les entitats com als seus administradors, òrgans directius o empleats.


ISABEL COMELLA GIL

Isabel Comella Gil

Sòcia - Àrea Jurídica |

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UB. 25 anys d'experiència com a advocada de les àrees mercantil, civil i penal.
Mediadora Cívil, Mercantil i Familiar.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]