Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
ARTICLES Àrea laboral

GPS pel control dels empleats en horari laboral

GPS pel control dels empleats en horari laboral

El Tribunal Superior de Justícia d'Astúries afirma en una recent sentència que està dins de la legalitat fer un seguiment de l'activitat laboral mitjançant el GPS del cotxe, sempre que hagi estat prèviament informat al treballador i només es faci ús mitjançant la jornada laboral.

La installació d'un sistema GPS en els vehicles d'empresa, suposava un control detallat i exhaustiu de l'activitat de les persones treballadores. Amb el sistema podien: localitzar el vehicle en temps real, vigilar l'hora d'arrencada i aparcament, visualitzar els trams amb excés de velocitat, i accedir a un detall d'activitat (nombre i durada de parades incloses).

L'ús del GPS i el tractament individualitzat de les dades del dispositiu, està, en aquest cas concret, justificat, ja que persegueix una finalitat ètica i compleix amb els requisits proporcionalitat.

És important destacar que l'empresari no necessita el consentiment dels seus empleats per controlar la seva activitat professional, si és un requisit ineludible l'adequada informació de la implementació del sistema i de la finalitat del mateix. Els treballadors hauran de ser prèviament informats de manera expressa i precisa entre altres qüestions, de les conseqüències de l'obtenció de les dades o de la negativa a subministrar-les.

L'incompliment d'aquesta obligació pot provocar la nullitat de l'acomiadament, com va passar en un cas resolt pel TSJ de Madrid. El tribunal confirma la sentència del jutjat que va considerar que les dades obtingudes mitjançant GPS per controlar l'activitat d'un gestor de comptes vulnerant el seu dret a la vida privada del treballador, que no havia estat informat de l'ús que es feien dels mesuraments del dispositiu. La prova va quedar invalidada, i l'acomiadament disciplinari va quedar orfe de fonament.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia | Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]