Sensus Consultoria
ARTICLES Consultoria fiscal, comptable i gestió tributària

Novetats i punts clau de la Declaració Renda 2022

12/04/2023
Novetats i punts clau de la Declaració Renda 2022

Ja ha iniciat la campanya de la renda de l’exercici 2022, com cada any us volem recordar els punts clau, i informar sobre les novetats normatives sobre l’impost de les persones físiques d’enguany.

Obligació de declarar

  • Pagador únic. El contribuent es trobarà obligat a presentar la declaració quan assoleixi uns ingressos superiors a 22.000 euros / any.
  • Dos pagadors. El contribuent es trobarà obligat a presentar la declaració quan assoleixi uns ingressos superiors a 14.000 euros / any.

Deducció

PLA DE PENSIÓ. Com ja venia succeint els darrers exercicis, s’han anat reduint les quantitats susceptibles de deducció referent a les aportacions al pla de pensions. És a dir:

  • L’ aportació màxima als plans de pensió privats amb dret a deducció en IRPF passa a ser de 1.500 euros anuals. Amb un límit del 30% sobre rendiments del treball.
  • L’ aportació màxima a les contribucions empresarials amb dret a deducció en IRPF es pot incrementar fins a 8.500 euros anuals. Amb un límit 30% sobre rendiments del treball.
  • L’ aportació màxima al pla de pensió privat del cònjuge amb dret a deducció en IRPF es manté per 1.000 euros anuals

Reducció

MATERNITAT. Continua aplicant-se tal com es feia anteriorment, no obstant això, el canvi normatiu ve perquè s’estén a noves beneficiàries, també es poden aplicar la deducció les mares amb fills menors de 3 anys sense feina i que percebin prestacions contributives.( ERTE, aturades per contractes fix discontinu, autònomes que cobrin la prestació de cessament d’activitat)

RENDIMENT NET CALCULAT PEL MÈTODE d’ESTIMACIÓ OBJECTIVA DE TOTES LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES. La reducció per aquests mòduls passa a ser d’un 5% a un 15% de reducció.

Criptomonedes

S’ha de declarar la compravenda d’aquests actius, per tant, el valor de transmissió reduint el valor d’adquisició, ens derivarà un guany patrimonial que s’haurà d’incorporar als rendiments de la base de l’estalvi i tributar.

Noves Rendes exemptes

  • Indemnització víctimes accident aeri “Germanwings” de 2015.
  • Indemnització afectats incendis forestals de 2022.
  • Subvencions per la rehabilitació energètica d’edificis.

Oriol Deitg

Àrea econòmica i financera

odeitg@sensusconsultoria.com

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942comunicacio@sensusconsultoria.com