Sensus Consultoria
ARTICLES Dret noves tecnologies

Real Decreto: Modificació a la LOPD

Real Decreto: Modificació a la LOPD

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial Decret Llei per incorporar diverses mesures urgents a la LOPD sobre les competències inspectores i sancionadores de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, argumentant que és provisional fins a la modificació que s’ha de fer de la LOPD per adaptar-se al Reglament Europeu de Protecció de Dades, que ja acumula un retard considerable.

INSPECCIONS

S'identifica el personal amb competència per exercir els poders d'investigació atribuïts pel RGPD a les autoritats de control. Així, indica que l'activitat d’investigació de l'AEPD es realitzarà pels funcionaris de l'Agència o per funcionaris aliens a ella habilitats expressament pel seu director. Si es produeix una investigació conjunta amb altres estats membres, el personal d'aquests estats realitzarà les seves funcions segons el que estableix la normativa de l’estat espanyol. I amb subjecció a les instruccions donades pel personal de l'AEPD.

RÈGIM SANCIONADOR

Fins ara existia un buit legal en el règim sancionador del Reglament Europeu, que havia de completar-se per la normativa de cada país. Això feia que molts especialistes consideressin que les infraccions comeses d’acord amb les determinacions del nou Reglament no podien ser sancionades. Aquesta situació ve arectificar-se amb aquest Reial Decret Llei abordant aspectes procedimentals i d'infraccions.

Estan subjectes al règim sancionador, els responsables, els encarregats o els representants del tractament de protecció de dades.

En quant als terminis de prescripció de les sancions, els d'import igual o inferior a 40.000 euros, prescriuen en el termini d'un any. Les de 40.001 i 300.000 euros prescriuen als dos anys i les d'import superior a 300.000 euros als tres anys.

També cal destacar que es regula el procediment en cas d'infracció de la normativa.

En definitiva, després del període de dos anys que es va establir abans no fos obligatòria l’aplicació del Reglament Europeu de Protecció de Dades, per tal de possibilitar l’adaptació d’empreses, institucions i organismes,sembla que ara ja es posarà l’accent en el règim sancionador. Recordem doncs la importància d’haver fet l’adaptació al reglament europeu.

NURIA HUETE CARBALLO

Nuria Huete Carballo

Sòcia - Advocada

nhuete@sensusconsultoria.com

Llicenciada en Dret per la UAB. Més de 20 anys d'experiència com a advocada en dret civil i administratiu. Especialitzada en dret immobiliari, successions (herències i testaments) i urbanisme.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942comunicacio@sensusconsultoria.com