Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

Accident de treball "in itinere" després de realitzar un desviament

Accident de treball "in itinere" després de realitzar un desviament

Un accident laboral 'in itinere' és aquell que pateix algú quan es desplaça des de casa a la feina, o des de la feina a casa. Però, què passa quan el treballador no va directe des de l'empresa al seu domicili, i té un accident? Això és el que han estat discutint tres tribunals de justícia, sobre un sinistre que va tenir una treballadora a Càceres.

La demandant surt del seu treball a les 13 hores però, en lloc de dirigir-se directament al seu domicili, realitza una parada en un centre comercial per fer una gestió exclusivament personal. En acabar, agafa l'autobús cap al seu domicili i, en el trajecte, el vehicle efectua una frenada que li provoca unes lesions determinants d'incapacitat temporal.

Segons la jurisprudència, per qualificar un accident laboral com in itinere l’han de concórrer simultàniament les circumstàncies següents:

  • Element teleològic. La finalitat principal i directa del viatge estigui determinada pel treball.
  • Element geogràfic. Que es produeixi en el trajecte habitual i normal que s'ha de recórrer des del domicili al lloc de treball o viceversa
  • Element cronològic. Que es produeixi dins el temps prudencial que normalment s'inverteix en el trajecte. O el que és el mateix que el recorregut no es vegi alterat per desviacions o alteracions temporals que no siguin normals i obeeixin a motius d'interès particular d'un grau que trenquin el nexe causal amb l'anada o la tornada a la feina
  • Element d'idoneïtat del mitjà. Que el trajecte es realitzi amb mitjà normal de transport.

En aquest sentit, el dubte sorgeix en relació amb l'element cronològic, ja que l'accident de trànsit sofert per la treballadora es produeix per interrompre el seu trajecte de tornada al seu domicili per a realitzar una gestió personal.

La sentència del TS aplica criteris flexibilitzadors, entén que la causalitat no es trenca si la conducta normal del treballador respon a patrons usuals de comportament i a criteris de normalitat de conducta. Així, la qualificació d'accident de treball no s'ha d'excloure per la possibilitat d'alguna gestió intermèdia raonable com pot ser el desviament per una gestió personal.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia | Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]