Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

Les conseqüències del coronavirus en termes laborals

Les conseqüències del coronavirus en termes laborals

La situació actual generada per l’epidèmia del Coronavirus COVID-19, pot donar situacions complexes en la gestió de les laborals entre les empreses i les persones treballadores.

A efectes de clarificar alguns aspectes us detallem algunes consideracions en les relacions laborals.

CONFINAMENTS I CONTAGIS

Segons el criteri tècnic 2/2020 de l’Institut Nacional de la Seguretat Social per garantir la protecció de les persones treballadoresdurant aquest període d’aïllament temporal es consirarà una incapacitat temporal derivada de malaltia comú.

DESPLAÇAMENTS INTERNACIONALS

Les empreses han d'extremar les precaucions i ser molt conscients de les obligacions preventives exigibles respecte dels treballadors desplaçats i la prestació de serveis en països potencialment afectats per l'epidèmia.

Les empreses haurien de revisar les seves polítiques o decisions en relació amb les persones treballadores que tenen desplaçades, així com les situacions en què es podria activar la repatriació. En aquest sentit, hi ha sentències que no només declaren, com a contingència professional, les afectacions a la salut que un treballador desplaçat pugui haver patit per un risc associat a malalties infeccioses, com és el cas del coronavirus, sinó que també imputen responsabilitats a l'empresa per no haver actuat, des de la perspectiva de prevenció de riscos laborals, de manera adequada.

CONEIXAMENT DE DADES

Respecte si l’empresa pot conèixer les dades de lespersones treballadores que arribin a estar afectats pel virus a l'Informe 608/2009 es consultava a l'AEPD si el servei de prevenció de riscos podia comunicar a l'empresa el llistat de treballadors afectats per la Grip A. La conclusióde l'organisme és que llevat que s'obtingui el consentiment exprés del personal, no es podrà comunicar un llistat en el qual apareguin els treballadors ques’hagin vist ment afectats per la Grip A.

L'única informació que han d'atorgar seran les relatives a les conclusions que es derivin dels reconeixements mèdics efectuats només amb relació amb l'aptitud de les persones treballadores.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia | Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]