El teletreball sense l'estat d'alarma

Totes aquelles empreses que el passat març de 2020, van poder aplicar el teletreball a les seves formes de prestació de serveis, com a mesures de prevenció sanitària recomanades pel Govern a través del RDL 8/2020, ja no els serà d’aplicació el marc jurídic derivat de la Covid-19, un cop finalitzi l’estat d’alarma el pròxim 9 de maig.
El Govern insta a que s’utilitzi la normativa específica en aquesta matèria, publicada a través del RDL 28/2020, per regular les situacions de teletreball o treball a distància de les empreses.
És evident, que les empreses han de prioritzar la seguretat mèdica de les persones treballadores i que el fet de no tenir el marc de l’estat d’alarma, no suposa la fi de la situació pandèmica actual i per tant tampoc la desaparició del risc de contagi de la malaltia.
En aquest sentit, les empreses hauran de prendre decisions amb relació a com es dur a terme aquesta tornada a la presencialitat o bé, si poden plantejar-se polítiques internes de flexibilitat que contemplin el teletreball com una de les opcions, tant per empresa com per les persones treballadores.
Cal recordar, però, que el RDL 28/2020, serà d’aplicació si:
Des de Sensus Consultoria recomanem l’anàlisi en particular de cada situació de les empreses amb relació a la gestió de les persones i la seva tornada als llocs de treball, valorant si és o no possible aquesta i de quina manera podem preservar la seguretat sanitària sense afectar a la prestació de serveis.
D’altra banda, creiem que el teletreball desvinculat de la pandèmia ocuparà una posició visible en les relacions laborals de les empreses i que per tant, es recomana la previsió d’estudiar aquesta mesura de flexibilitat a través de polítiques internes, negociades amb la representació legal de les persones treballadores, en els casos que n’hi hagi, seguint sempre els marcs legals que regulen aquesta modalitat de prestació de serveis.
Articles relacionats
Les empreses no poden eliminar les cistelles de nadal
23/12/2019El Tribunal Suprem considera que les cistelles de Nadal són un dret adquirit per les persones treballadores que no es pot eliminar de forma unilateral.
L'empresa no pot imposar la data de les vacances de les persones treballadores (si abans no ho feian)
06/02/2020El Tribunal Suprem ha dictat que l'empresa no pot imposar la data de vacances de les persones treballadores si no es feia així abans.