Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

MEI: increment de cotitzacions el 1 de gener de 2023

MEI: increment de cotitzacions el 1 de gener de 2023

En data d'1 de gener del 2023 es començarà a aplicar el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), aprovat el novembre del 2021 després d'un acord entre Govern i sindicats, i que forma part del primer bloc de la reforma de pensions.

El MEI és un impost que implica la pujada de les cotitzacions socials que paguen les empreses i els treballadors com a fórmula per equilibrar els comptes de la Seguretat Social davant la incorporació de la generació del baby boom (els nascuts entre els anys 50 i 70 ) en els propers anys

El Mecanisme d'Equitat Intergeneracional substitueix el Factor de Sostenibilitat inclòs en la reforma del 2013 i permet nodrir el Fons de Reserva de la Seguretat Social (l'anomenada «guardiola de les pensions»)

El MEI pretén la reactivació del Fons de Reserva de la Seguretat Social mitjançant una aportació finalista entre el 2023 i el 2032. L'aportació serà de 0,6 % de la cotització per contingències comunes, repartit entre l'empresa (0,5%) i el treballador (0,1%).

Aquestes noves aportacions a les cotitzacions socials actuaran com a «vàlvula de seguretat» del sistema a partir del 2033, en el cas que hi hagi un desviament de la previsió de despesa en pensions per al 2050.

En cas que no es donés una desviació del camí de despesa previst, no s'aplicarà cap mesura i es plantejarà la utilització dels recursos del fons de reserva per reduir les cotitzacions socials o millorar la quantia de les pensions.

Si a partir del 2033 s'apreciés als Informes d'Envelliment (Ageing Report) de la Comissió Europea una desviació de la previsió de despesa en pensions a 2050 respecte a l'informe de 2024 (que s'usarà com a referència), s'utilitzarà aquest Fons, amb un límit de disposició anual del 0,2% del producte interior brut (PIB).

Quins efectes pràctics tindrà a partir de l'1 de gener?

El MEI suposa una cotització addicional del 0,6% a les cotitzacions socials de cada persona treballadora, més enllà del salari. Aquest nou impost implica per a cada assalariat una recàrrega del 0,1% i el 0,5% restant és assumit per l'empresa.

Quan arribi la nòmina, se'l pot veure a l'apartat de 'contingències comunes', ítem pel qual les empreses assumeixen una càrrega impositiva del 23,6% i els treballadors del 4,7%.

Amb la incorporació del MEI, a partir de l'any vinent cada companyia haurà de destinar un 24,1% de la massa salarial per a contingències comunes; i els treballadors un 4,8%

En el cas dels autònoms hauran d'assumir el 0,6% addicional pel compte

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia - Laboralista

asampedro@sensusconsultoria.com

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942comunicacio@sensusconsultoria.com