Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

Jornada a la carta per a la conciliació familiar i laboral

Jornada a la carta per a la conciliació familiar i laboral

L'última reforma de la legislació laboral va establir, sobre la base de facilitar la flexibilitat laboral per propiciar una conciliació familiar i laboral, l'aparició d'un nou concepte conegut com "jornada a la carta".

El text de la normativa, segons la nova redacció de l'article 34.8 de l'ET, estableix que "en absència de pacte amb la negociació collectiva", qualsevol persona treballadora pot sollicitar l'adaptació de la seva jornada a l'empresa, fet que obre un període de negociació entre les parts, de màxim 30 dies de termini. En cas de manca d'acord, passat aquest període, les persones treballadores podran acudir als tribunals perquè siguin ells els que determinin la procedència o no de tal petició.

Fruit de les primeres sentències publicades pels tribunals, s'extreuen diferents arguments, entre els quals destaquem el rebuig a la modificació, si l'empresa pot justificar problemes organitzatius o econòmics (Sentència del TS de Gijón) o bé si l'empresa ha presentat propostes alternatives raonables a la modificació sollicitada (Sentència del TSJ d'Andalusia).

Si bé és cert que són dos criteris que per a algunes empreses han de ser fàcilment demostrables, si es tracta d'empreses de més marge de reestructuració, com són les multinacionals i grans empreses, els criteris són més estrictes, ja que el seu marge per adaptar una jornada es presumeix, per part dels tribunals, superior al d'una pimes o microempresa.

No hi ha dubte, que aquesta nova redacció i posterior interpretació de l'article esmentat anteriorment, generarà més moviments en les empreses i tribunals al llarg del temps i que fins i tot podem esperar noves interpretacions que generin nova jurisprudència, però a diferència de la tendència habitual als jutjats socials, aquestes últimes sentències, estan recolzant les decisions empresarials enfront de les peticions de les persones treballadores, a través d'alguns dels arguments que hem recollit en aquest article.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia | Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]