Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

Per llei l'empresa no pot molestar a l'empleat durant les vacances

Per llei l'empresa no pot molestar a l'empleat durant les vacances

L’estiu del 2019 serà el primer estiu en què per llei les empreses no podran molestar a les persones treballadores que estan de vacances ni amb correus electrònics, whatsapps o videoconferències ni amb qualsevol activitat laboral que suposi alguna mena de connexió digital.

La novaLlei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals, en vigor des de desembre de 2018, reconeix la desconnexió digital com una condició indispensable en les relacions laborals.

L'article 88 de la norma determina que les treballadores tenen dret que, fora del seu horari de treball, els seus ocupadors respectin el seu temps de "descans, permisos i vacances", així com la seva intimitat personal i familiar amb l'objectiu de potenciar la conciliació.

Per assegurar que es compleix aquest dret, la llei estableix que cada companyia ha d’elaborar una política interna dirigida als seus empleats en què es recullin els protocols a seguir.

La tempesta de canvis en la legislació del treball que es va produir en els primers mesos de l'any,així com l'obligatorietat del registre horari i l'aprovació de la jornada a la carta, ha provocat que les organitzacions no hagin prestat la suficient atenció a com configurar la relació amb la plantilla durant les vacances i per tant les empresesno estan prou preparades per afrontar la vigència d'aquest nou dret

La llei orgànica no regula expressament quina sanció s'imposa davant l’incompliment però, es podria considerar que és una vulneració dels drets de jornada i podria donar lloc a una infracció greu, amb un màxim de 6.250 euros.La sanció podria agreujar-se si s'entén que s'està entrant en el terreny dels riscos psicosocials dels treballadors.

El principal perill de no desconnectar és el que es coneix com a síndrome del treballador cremat o burnout. Les característiques d’aquesta síndrome són esgotament, reducció de l’eficàcia professional i generació de sentiments negatius respecte al lloc de treball, entre d’altres. Precisament, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar fa pocs dies incloure’l com a trastorn en la seva nova classificació de l’estadística internacional de malalties i problemes de salut relacionats.En un cas així, l'empresa podria ser considerada responsable de la malaltia del treballador si, per exemple, aquest demostrés que fos de la seva jornada rep una allau de trucades telefòniques o correus electrònics i, a més, se li urgeix a contestar-los. Que existissin represàlies al treballador per no contestar, podria ser una prova determinant contra l'empresari.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia | Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]