Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria

El TC anul·la la norma per calcular les pensions a temps parcial

El TC anul·la la norma per calcular les pensions a temps parcial

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat nulla la norma per calcular la pensió de jubilació a temps parcial al considerar-se discriminatòria.

La norma actual, vigent des de 2013, és "discriminatòria" ja que penalitza dues vegades les persones treballadores a temps parcial. El que no veuen clar és que la reducció s'apliqui per dues vies: a la base reguladora de la pensió i el càlcul del període cotitzat.

Per al TC només té sentit que la causa que la pensió sigui més baixa procedeixi de la base reguladora. Fins ara, per als empleats a jornada completa, la Seguretat Social calcula el temps treballat basant-se en mesos i anys naturals. En canvi, amb els qui cotitzen per hores es fa aplicant un "coeficient de parcialitat" que redueix els dies naturals treballats, ja que no cotitzen per tota la jornada.

Tant la base reguladora com el període de cotització són dos dels paràmetres que utilitza la Seguretat Social per calcular la quantia de la pensió en el moment de jubilar-se. Un altre és l'edat de jubilació. La base reguladora és un índex que es calcula partint de les bases de cotització durant els últims 22 anys cotitzats. Un cop s'arriba a aquesta base reguladora, la Seguretat Social utilitza el període cotitzat per saber si al pensionista li correspon el 100% d'aquesta base, en cas que arribi als 35,5 anys de cotització, o menys (es redueix fins el 50% si només ha cotitzat 15 anys).

Que s'apliqui el coeficient de parcialitat és la primera causa de discriminació que veia el Constitucional i afectaria a tot el collectiu. La segona és l'anomenada "discriminació indirecta", que consisteix a concloure que hi ha una diferència injustificada entre homes i dones no per la redacció de la llei, en principi neutra, sinó per la situació de fet que genera la realitat. Aquesta doctrina ha afectat especialment a tot el que envolta a la regulació de l'ocupació a temps parcial, ja que les dones són el 74,5% d'aquestes persones treballadores a l'Estat Espanyol.

La decisió, en tot cas, no té efectes retroactius. L'anullació acordada afectarà les persones que es jubilin a partir d'ara a les que hagués pogut ser aplicable la normativa que s'ha anullat.

El Institut Nacional de la Seguretat Social ja ha comunicat que examinarà la sentència per determinar el sistema de càlcul d’aquestes pensions.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia | Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]