Novetats a la llei de secrets empresarials

El 13 de març va entrar en vigor la Llei 1/2019, de 20 de febrer, de Secrets Empresarials. (“LSE”).
Defineix per secret qualsevol informació o coneixement amb valor empresarial, incloent el tecnològic, científic, industrial, comercial, organitzatiu o financer, que no sigui generalment conegut per les persones pertanyents als cercles en els que normalment s’utilitzi aquest tipus d’informació, ni fàcilment accessibles per aquestes persones i que el seu titular hagi realitzat mesures raonables per tal de mantenir-ho en secret.
La protecció que atorga la llei al seu titular, ja sigui persona física o jurídica, s’estén front a qualsevol modalitat d’obtenció, utilització o revelació de la informació que, conforme la llei, resulti illícita o tingui un origen illícit: quan s’hagi obtingut de forma illícita, quan s’hagi incomplert un acord de confidencialitat o qualsevol altra obligació de no revelar el secret empresarial.
El secret empresarial pot ser objecte de transmissió o llicència amb l’abast objectiu, territorial i temporal que es pacti.
Per defensar els secrets empresarials es considera infractor tant a la persona física com jurídica que realitzi els actes de violació del secret empresarial. La LSE preveu les següents accions civils contra els actes de violació de secrets empresarials:
- La declaració de la violació del secret empresarial.
- La cessació o, en el seu cas, la prohibició dels actes de violació del secret empresarial.
- La prohibició de fabricar, oferir, comercialitzar o utilitzar mercaderies infractores o de la seva importació, exportació o emmagatzematge amb aquests fins.
- L’aprehensió de les mercaderies infractores, incloent la recuperació de les que es trobin en el mercat, i dels mitjans destinats únicament a la seva producció.
- La remoció que comprengui l’entrega al demandat de la totalitat o part dels documents, objectes, materials, substàncies, fitxers electrònics i qualsevol altres suports que continguin el secret empresarial, i en el seu cas la seva destrucció total o parcial.
- L’atribució en propietat de les mercaderies infractores al demandat.
- La indemnització dels danys i perjudicis, si ha intervingut dol o culpa de l’infractor.
- La publicació o difusió completa o parcial de la sentència.
Per últim, la violació de secrets empresarials es considerarà deslleial i es regirà per la LSE. En aquest sentit, la LSE és la norma especial i la Llei de Competència Deslleial és la norma general que s’utilitzarà quan no s’oposi a la norma especial, per a la integració de llacunes, sense perjudici dels tipus delictius previstos als articles 278 i 279 del Codi Penal pels casos més greus.

Isabel Comella Gil
Sòcia - Advocada - Mediadora
icomella@sensusconsultoria.comLlicenciada en Dret per la UB. 25 anys d'experiència com a advocada de les àrees mercantil, civil i penal.
Mediadora Cívil, Mercantil i Familiar.
Articles relacionats
Brexit: Efectes fiscals en les operacions entre empreses del regne unit i de la UE
23/09/2019La pròrroga per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea finalitza el proper 31 d’octubre. Ara per ara, la sortida sense acord és l’escenari més probable i això comporta que les empreses han d’estar preparades per qualsevol contingència.
Notificació del codi col·lectiu al tramitar altes de les persones treballadores per compte aliè
12/11/2018A partir del 5 de novembre de 2018 serà obligatori indicar el codi de conveni al tramitar altes de les persones treballadores per compte aliè.