Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

S'aprova el pla estratègic de la inspecció de treball 2021 2023

S'aprova el pla estratègic de la inspecció de treball 2021 2023

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla Estratègic de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social 2021-2023, on en primer lloc, es busca enfortir la institució per lluitar contra la precarietat i el frau laboral, amb importants transformacions estructurals que permetran readaptar la seva activitat, sobretot tenint en compte els canvis econòmics i socials substancials, que s'han vist accelerats amb la pandèmia.

Per això, es crearà l'Oficina Estatal de Lluita Contra la Discriminació, per combatre de manera real i eficaç la discriminació de qualsevol mena.

A més, es posarà en marxa una Unitat especial centrada en la Lluita Contra el Frau a la feina Transnacional. Les seves tasques se centraran en la detecció "d'empresa bústia", aquelles que no tenen activitat real al país d'origen, en aquest cas l'Estat Espanyol, però que operen en altres països de la Unió Europea, o viceversa.

La Inspecció de Treball també comptarà en aquesta nova etapa amb l'impuls de la tecnologia, el "big data" i la Intel·ligència Artificial, la qual cosa exigirà també la formació i incorporació de perfils adaptats a noves situacions com la mobilitat laboral més gran, el treball en plataformes digitals, el comerç electrònic, les cadenes globals de subministrament o les noves condicions de treball.

Amb aquest pla, la Inspecció de Treball veurà reforçada les seves competències en la intervenció dels acomiadaments col·lectius, la suspensió de contractes o la intervenció quan hi hagi inaplicacions dels convenis col·lectius.

També hi ha novetats en materia d'igualtat on es proposen les seguents mesures;

  • S'intensificarà la planificació d'actuacions en matèria de discriminació salarial, conciliació de la vida familiar, personal i laboral i la discriminació en l'accés a l'ocupació i la promoció professional, així com també, especial atenció a la discriminació múltiple.
  • S'intensificarà la lluita contra tots els motius legals de discriminació, a través de la col·laboració amb les Direccions Generals per a la Igualtat de Tracte i la Diversitat Ètnica Racial i la Diversitat Sexual i drets LGTBI del Ministeri d'Igualtat.
  • Es crearà, de conformitat amb l'Acord de Coalició de Govern, una Oficina Estatal de Lluita contra la Discriminació, com a òrgan estatal encarregat de l'impuls i coordinació de les actuacions inspectores en aquesta matèria, especialment en l'àmbit de la retribució i vincularà a tots els col·lectius especialment vulnerables amb especial atenció a la discriminació per raó de sexe. També vetllarà perquè la perspectiva de gènere es tingui present en totes les actuacions inspectores.

Des del departament d'Igualtat a Sensus, t’oferim assessorament complet per donar compliment a tots els requeriments legals en matèria d’igualtat a la teva empresa.

 

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia - Laboralista

asampedro@sensusconsultoria.com

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942comunicacio@sensusconsultoria.com