Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

Sancions per a les empreses que no garanteixin distància entre les persones treballadores - l'ús de la mascareta

Sancions per a les empreses que no garanteixin distància entre les persones treballadores - l'ús de la mascareta

Publicat el Reial Decret 26/2020 amb data 7 de juliol, sobre les mesures de reactivitat econòmica per fer front a l'impacte de la COVID 19, les empreses hauran de complir una sèrie de normes per reduir el contagi del coronavirus.

Les empreses seran multades si no compleixen amb les mesures de ventilació, neteja i desinfecció i si no afavoreixen la reincorporació progressiva dels qui teletreballen. Ara que el retorn a empreses i oficines ja és una realitat, el govern espanyol ha anunciat que hi haurà sancions per a aquells qui no compleixin amb la normativa ja establerta i les ha publicat al BOE aquest mateix dimecres 8 de juliol.

Aquestes són algunes de les normes que caldrà seguir;

  • Vigilar que hi hagi un metre i mig de distància entre els treballadors,
  • Que hi hagi gel hidroalcohòlic,
  • Que no es produeixin aglomeracions de gent a les instal·lacions,
  • Assegurar un retorn progressiu a aquells qui teletreballin.

Si les empreses no són curoses amb totes aquestes mesures, Inspecció de Treball podrà actuar. El no compliment d'algunes d'aquestes normes pot ser considerat una infracció greu. Les multes podran anar de 2.046 euros a 40.985.

Més especificament, les sancions greus en matèria de prevenció de riscos laborals es sancionaran amb una multa que pot oscil·lar si es consdiera falta lleu dels 2.046 als 8.195 euros, si és de grau mitjà de 8.196 a 20.490 i, si la falta es considera com a infracció lleu, la multa pot arribar als 41.000 euros. El grau d'incompliment de la norma es decidirà en funció, per exemple, de la quantitat de treballadors desprotegits que tingui l'empresa o si l'organització ja havia rebut algun requeriment previ a la sanció.

Per vigilar que totes aquestes normes imposades ja fa un mes amb el decret de nova normalitat es compleixin, el govern espanyol ha habilitat Inspecció de Treball de manera "extraordinària" i "limitada en el temps" per imposar aquestes sancions. També estaran habilitats a fer aquesta tasca els subinspectors que habitualment es dediquen a vigilar les normes de seguretat i higiene laboral i els tècnics de les comunitats autònomes en funcions de prevenció de riscos laborals.

Juntament amb l'entrada en vigor d'avui, dijous dia 9 de juliol, de la normativa de dur mascareta obligatòria a Catalunya també a l'exterior, fins i tot quan es respecta la distància de seguretat, d'1'5 metres entre persones o de 2,5 metres quadrats al voltant de cada persona (que assegura la distància d'1,5 metres entre persones), és pretén així frenar el ritme de contagis de coronavirus.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Sòcia - Laboralista | Interim Direcció de RRHH

asampedro@sensusconsultoria.com

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942comunicacio@sensusconsultoria.com