Visita el nostre blog! Hi ha notícies noves que podrien interessar-te.veure més
Sensus Consultoria
NOTÍCIES Àrea laboral

Les treballadores embarassades poden ser acomiadades davant una Regulació d'ocupació

Les treballadores embarassades poden ser acomiadades davant una Regulació d'ocupació

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictat que les treballadores embarassades poden ser acomiadades en acomiadaments col·lectius.

La prohibició general d'acomiadar a treballadores embarassades té una excepció si l'empresa realitza un expedient de regulació d'ocupació (ERO) . En aquests casos, la decisió està vinculada a causes objectives sense relació amb l'embaràs de l'afectada.

Aquesta decisió arriba per la demanda d'una treballadora embarassada, que va ser acomiadada durant l'ajust de plantilla de Bankia a 2013. En primera instància, un jutjat de Mataró va desestimar la reclamació de la demandant, qui va recórrer aquesta decisió. El cas va arribar llavors al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va preguntar a les instancies europees si en aquestes situacions es dóna una excepció a la protecció davant acomiadaments que tenen les dones durant l'embaràs, el naixement i el període de lactància.

El TJEU no s'oposa a una normativa nacional que, en el marc d'un acomiadament collectiu, no estableix prioritat de permanència en l'empresa ni prioritat de recollocació en un altre lloc de treball per a les treballadores embarassades. En aquest punt, el tribunal ve a dir que la legislació comunitària no obliga a tenir una protecció extraordinària, encara que tampoc s’oposa.

En aquest cas, l’empresari ha de comunicar a la treballadora embarassada els motius que justifiquin l’acomiadament i els criteris objectius seguits per designar als treballadors afectats l'acomiadament collectiu.

MARIA ÀNGELS SAMPEDRO LOPEZ

Maria Àngels Sampedro Lopez

Àrea laboral

[email protected]

Llicenciada en Dret per la UPF. 15 anys d'experiència com a advocada de les àrees jurídic Laboral i de Seguretat Social.

Articles relacionats

Tens alguna consulta?

Si tens algun dubte o ens vols plantejar alguna consulta, emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Treballa amb nosaltres

Els professionals de Sensus tenim en comú la nostra vocació per la feina ben feta, vetllem per donar el millor servei i seguir endavant amb els projectes de futur de la companyia. Si estàs interessat en participar, pots contactar amb nosaltres a través de la web.

938721942[email protected]